Otsing

Teie LaenutusTellimus

Näita tellimust
Te ei ole veel tellimist alustanud või olete juba tellimuse esitanud.

Viimati lisatud renditooted

Lamamistool, must
Lamamistool, must
5.00 €
Lisa tellimusele

Kohttaldrik Ø 32 cm, klaas
Kohttaldrik   Ø 32 cm, klaas
1.90 €
Lisa tellimusele

Servjett 55x55 cm, hõbehall
Servjett 55x55 cm, hõbehall
0.80 €
Lisa tellimusele

Servjett 55x55 cm, kuldne
Servjett 55x55 cm, kuldne
0.80 €
Lisa tellimusele

Servjett 55x55 cm, roosa
Servjett 55x55 cm, roosa
0.80 €
Lisa tellimusele

Valik renditooteid

Ovaalne leivakorv 21x17 cm, pestav
Ovaalne leivakorv 21x17 cm, pestav
1.00 €
Lisa tellimusele

Laudlina 1,45x2,5 m, punane
Laudlina 1,45x2,5 m, punane
5.00 €
Lisa tellimusele

Mitu sentimeetrit kulub ühe külalise kohta?

 Tavaliselt arvestatakse ühe külalise kohta gramme, liitreid. Aga mitu sentimeetrit kulub ühe külalise kohta peosaalis?

Mööbli paigutamisel peo toimumispaigas tuleb arvestada päris mitmete aspektidega. Kõige lihtsam oleks juba peopaika valides mõõdulint kaasa võtta ning paluda endale ka saaliplaan. Hea oleks üles märkida akende, uste, sammaste asetus ruumis. Samuti, kas saalis on muid statsionaarseid elemente, mida ei ole võimalik saalist ära viia (suured taimed, kaminad, rasked mööbliesemed, lava).

Külaliste arv määrab, kui palju toole ja laudu tuleb üldse saali paigutada.

Järgmisena tuleks kaaluda külalistele mugavuse loomise vajalikkust:

  • Kas kõik külalised peaksid saama mugavalt jälgida kõike, mis saalis toimub?
  • Kas peaksid nägema aukülalisi?
  • Kas tegemist on iseteenindusega või tuuakse söögid-joogid lauda? Teenindusviisist oleneb see, kui palju oleks hea jätta ruumi laudade vahele.
  • Kas saali tulevad söögi-joogi serveerimiseks lauad?
  • Kui palju ruumi vajatakse tantsimiseks, aktiivseks tegevuseks?
  • Kas kõik peaksid nägema tantsuplatsil toimuvat?
  • Kas on plaanis kasutada muusikuid? Kuhu on planeeritud nende esinemispaik? Kas nad peaksid olema kõigile külalistele nähtaval?
  • Kas on plaanis kasutada heli- ja valgustehnikat? Kas tehnika asub statiividel või põrandal?
  • Hea oleks läbi mõelda, kuidas planeerida külaliste (juhul kui kasutate teenindajaid, ka nende) liikumisteed juba saali uksest sisenemisest alates. 

  • Laua ümber peaks jääma vaba ruumi laua servast alates:
    • Täis- või osalise teeninduse (teenindavad kelnerid) korral 90 cm (millest ca 60 cm arvestatakse laua servast istme seljatoeni);
    • Iseteeninduse (buffet ehk Rootsi laud) puhul 105 cm.

Milliseid laudu valida? Kas ümmargusi laudu või kandilistest laudadest koosnevat nõndanimetatud pikka lauda? Kõige olulisem on peokorraldaja enda soov, kuid arvestada tuleks ka ruumi kujuga. Ehk siis, kuidas õnnestub antud peoruumi kõige paremini kasutada.
 

Millises mõõdus on toolid, mis tulevad laua ümber? See määrab palju on vaja ruumi ühe inimese kohta laua ääres. Ühe inimese kohta tuleks arvestada  50-80 cm. Ümmarguse laua puhul on abiks laua läbimõõt. Kasutades ringi ümbermõõdu valemit (ringi ümbermõõt= πd, kus π väärtus on 3,14 ning d tähistab diameetrit), leiab hõlpsasti mitu inimest mahub ühte lauda. Näiteks,  kui laua läbimõõt on 1,6 meetrit, siis mahub sinna lauda kõige rohkem 1,6x3,14=5,02 5,02:0,5=10 inimest. Ümmargustes laudades  istudes on mugavam end tegevuste-meelelahutuse jälgimiseks laua taga nihutada.

Pika laua korral on mõtekas korrutada külaliste arv 50-80 cm-ga. Näiteks 50 külalise korral, kui arvestada inimese kohta 50 cm, on tarvis vähemalt 25 meetrit laua äärt. Edasi valida sobiv laua kuju (L-kujuline, U-kujuline, T-kujuline, E-kujuline, rivi, mitu rivi, ruut jne) ning kaaluda, kas ja kus inimesed istuvad üksteise vastas. Sageli kaetakse pealaud, kus istub näiteks pruutpaar, ühepoolselt. Teised lauad võib katta ühelt või mõlemalt poolt. Kui kasutada ühte rivi ja inimesed istuvad üksteise vastas ning laua otstes ei istu kedagi, siis kulub 50-külalise jaoks 2500 cm:2=1250 cm. Laudu pikkusega 1,5 meetrit kulub sellisesse rivvi 9.

Milline tuleb lauakate? Ühe külalise eelkatte suurus on keskmiselt 60x40 cm, mistõttu peab arvestama nii laudade ja toolide mõõte kui serveerimisviise.
 

  • Kas lauale on plaanitud mitme söögikäigu lauanõud eelkattena (mitu taldrikut, kahvlit-nuga, pokaali-klaasi inimese kohta on kohe alguses laual)?
  • Millises mõõdus on lauanõud (näiteks millise läbimõõduga on praetaldrik)?
  • Kas lauale tuleb toidu-joogi serveerimisanumaid?
  • Kas lauale tuleb kaunistusi (vaase, küünlajalgu)?

See kõik määrab, kui palju ruumi arvestada inimese kohta. Näiteks ümmargusel laual jääb laua keskele päris palju ruumi, samas on kandilised lauad umbes 80 cm laiad (on kitsamaid, on laiemaid). Kui praetaldriku läbimõõt on 24 cm (on ka suuremaid, kuni 31 cm), taldrik asetatakse vähemalt 2 cm laua äärest, pokaalid-klaasid võtavad enda alla lisaks 5 cm taldriku servast, seega kulub selliste mõõtudega nõude puhul ühe inimese kohta ~31 cm laua laiusest. Kui asetada kandilise laua taga inimesed vastastikku istuma, jääb kahe inimese vahele ~12 cm. See on vaba ruum võimalikele lisanõudele (toidud, joogid, kaunistused laual).

Lõpuks on hea mõelda ka sellele, et toolide paigutusel mängib rolli lauajalgade asetus. Oleks hea, kui lauajalg ei jääks istumiskohale ette.

Kõike eelnevat arvestades ongi hea alustada oma lauaplaani koostamist, kas siis spetsiaalset ruumipaigutusprogrammi kasutades või on abiks kõige tavalisem ruuduline leht.

Head sentimeetrite välja arvutamist!